Nyitólap Regisztráció RSS Hétfő, 2024-04-15, 9:04 PM
Üdvözöllek, Vendég
Fórum tali még:
HONLAP MENÜK
Propaganda
Statisztika
Keresés
Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ablak mozgató elektronika
kapcsolójának tisztítása


Break elektromos ablak kapcsoló


látható rajta az elektromos ablak mozgató kapcsoló
Ablak tanítása:

Akkusaru levétele után az ablakot egyszerűen taníthatod:
Akkusarú vissza.
húzd fel teljesen majd húzd tovább a gombot 2-3mp-ig. Majd ugyanezt a másik irányba is. Ezután már folyamatosan megy az ablakod fel-le. Persze csak ha akarod. :DD

Ha esetleg nem tudnád:
Lehúzott ablakot a távirányítóval is fel lehet húzni. A záró gombot nyomd folyamatosan 2mp-ig. Az ajtók bezárnak, az ablakok felmennek. (Ennek feltétele a fenti tanítás)
 
Tisztítás, karbantartás:
Nem tudom, hogy kinek fordult már elő, hogy hiába nyomta-húzta a gombokat nem reagált rá a rendszer. Ez főként télen jelent nagy problémát. Nekem annyira elfajult a dolog, hogy csak akkor tudtam felhúzni az ablakot, ha megálltam és a kulccsal bezártam és felhúzattam az ablakot. Mivel a rendszer olyan, hogy csak üzenetet küld a BSI-nek, hogy húzza fel az ablakot, így gondoltam, hogy egy kicsit hasonlít a TV távirányítókhoz. A sok használat miatt az érintkező felületek elkoszolódnak, így nincs meg a megfelelő kontakt.
- Javításhoz, tisztításhoz szükséges anyagok:
      - Csavarhúzó (csavarnak megfelelő fejű)
      - Lapos órás csavarhúzó, vagy tompa késhegy
      - Nagy levegő és minimális idő (kb. 5-10 perc)
      - Alkohol, vagy kontakt spray (kontakt WL)
      - Vatta, vagy törlőrongy
1. Kiszedjük az egységet.

2. Óvatosan kihúzzuk a csatlakozót, figyelj oda, mert gyorsan törik (hallomásból). Van egy kicsike pöcök (ez törik), melyet oldalra el kell húzni és a csatlakozót ide-oda (jobb-bal) mozgatva kihúzod.
A képen látható sorrendet célszerű betartani. Ha csak panelt szeretnéd kézbe venni akkor a 2,3 hagyd ki. A 4-es nyilakkal jelzett fülekből összesen 7 db van. Három oldalt és egy elől. Vigyázz a fülekre (3,4) mert könnyen törhetnek, ide javaslom a lapos órás csavarhúzót.

3. Célszerű vigyázni az alábbi képen szereplő eszközre, mert nekem sikerül leejtenem a kocsiba, egy darabig kerestem összeszerelés előtt, ez a kis műanyag  felel azért, hogy az elektromos tükör mozgatásánál ki lehessen választani az oldalt. A 4-es pontban lévő képen látható a helye, a bal oldali nyilacska pont rá mutat.

4. Sikerült szétszedni akkor egy nedves tisztító ronggyal érdemes átpucolni mindenhol, mert irtó koszos tud lenni.
A műanyag takarítás után jöhetnek a problémás részek.

5. Elektronikai tisztítása.
elektronika (két fekete műanyag közötti zsírt ne szedd le, az kell)

Érintkező
A piros körök érintkeznek egymással, a sárga körök összeszerelésnél lesznek majd fontosak, mert természetesen nem mindegy hogy rakod össze. Az egymással érintkező felületeket (piros körök) alkohollal, vagy WL spray-vel lehet/kell/célszerű megtakarítani.

6. Összeszerelés, fordított sorrendben. Mielőtt a csatlakozót is rádugnád teljesen a rendszerre azért csinálj egy próbát, ablak le-fel, majd a tükrök mozgathatóak-e.

Ha nem mersz vele foglalkozni, akkor keress egy fórumtagot, aki segít.


Őrmi

Vác, Nógrád, Szentendre környékén tudok segíteni.
 
Ablakemelő vezérlés-ha nem segít a tisztítás
A leírást Iván készítette el:

Ha az ablakemelő vezérlője tisztítás után sem működik normálisan, pl felfele nyomjuk, de lefele megy, egyáltalán nem megy, stb, van még egy lehetőség a javításra. Az egész távirányító tulajdonképpen úgy működik, hogy a kapcsolók benyomása esetén különböző mértékű ellenállásokat lát a rendszer. Az ellenállás hálózat a panelre van forrasztva, SMD ellenállások.

Valószínűleg a hőingadozástól, vagy hibás tervezés,gyártás miatt az alkatrészek lábainál a forrasztás elenged. Megoldás:újra kell forrasztani.

Figyelem! Megfelelő forrasztási rutin nélkül jobb ha nem állunk neki, forduljunk a fórumon ajánlott szerelőkhöz inkább, ha más nincs vigyük műszerészhez, tv-szerelőhöz, végül is a tv távirányító is ugyanezen elven működik:)

Aki mégis megpróbálkozik vele egy tipp: ne forrasszuk túl gyorsan egymás után az ellenállás két lábát, várjunk míg meghűl kicsit, akkor nem jön le a panelról.Nekem átforrasztás után tökéletesen működik.

Ki is mérhetjük jól működik-e minden. Egy alap multiméterrel megoldható.

Van egy közös pont a „K”.

Ehhez képest a következő ellenállásértékeket kell mérnünk:

Egy kattanás le:   400ohm                     Két kattanás le:    130ohm

Egy kattanás fel:    50ohm                     Két kattanás fel:      0ohm

A „kapcsoló” a hátsó ablakemelők retesze.

Az elektromos tükör vezérlése pedig:

Balra:157 ohm          Jobbra:490 ohm       Fel:60 ohm         Le:0 ohm

A tükörválasztó kapcsoló:

Jobb:40 ohm           Bal:0 ohm           Középállás:480 ohm        

Tükrök behajtása:130 ohm

A megadott értékektől 10-12 ohm eltérés nem számít