Nyitólap Regisztráció RSS Vasárnap, 2023-10-01, 11:00 AM
Üdvözöllek, Vendég
Fórum tali még:
HONLAP MENÜK
Propaganda
Statisztika
Keresés
Naptár
«  Október 2023  »
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Akkumulátorok
karbantartás és tesztelés

 

Az akkumulátor karbantartása fontos feladat. Az akkumulátor külső műanyag burkolatát célszerű időnként szódabikarbonát és víz elegyével áttörölni (néhány evőkanálnyi fél liter vízbe). A kábel csatlakozásoknak tisztának és jól meghúzottnak kell lennie. A karbantartást igénylő akkumulátorban ellenőrizni kell az elektrolit-szintet, nyári, forró időszakban gyakrabban. Az elektrolit fedje el a lemezek legfelső részét kb. 1-1,5 cm-rel. Ha után kell tölteni, mindig használjon desztillált vizet (tömény kénsav vagy csapvíz használata tilos). Sokan nem tudják, hogy az akkumulátorból kiszabaduló gázok a kábel és a saru fémrészeire lecsapódva korróziót okoznak. Ezért célszerű ezeket a fémrészeket szilikonzsírral vagy savmentes zsírral bevonni. 

Az akkumulátor tesztelése többféle módon is történhet. A két legismertebb módszer a elektrolit savsűrűségének a mérése, illetve az akkumulátor feszültségének a mérése. Savsűrűség mérésére szükség van egy hőmérséklet-kompenzált savsűrűség-mérőre; akkufeszültséget pedig egy digitális multiméterrel tudunk mérni. 

Először is teljesen fel kell tölteni az akkumulátort. Utána hagyjuk az akkumulátort több órán (akár 12 órán) keresztül pihenni. Az ún. "felületi töltést" el kell távolítani a teszt megkezdése előtt. Ebből a célból kössünk az akkumulátorra egy kb. 20A-es fogyasztót, amelyet kb. 3 percig üzemeltessünk. A fényszórók bekapcsolása is megfelelő erre a célra. Miután lekapcsolta a lámpákat, megkezdheti a tesztelést.

 


 

*Az akkumulátor szulfátosodása akkor kezdődik, amikor a savsűrűség 1,225 alá esik vagy az akkufeszültség 12,4V alá. A szulfátosodás megkeményíti az akkumulátor lemezeket és csökkenti az akku áramfelvevő/áramleadó képességét, kapacitását, a folyamat az akkumulátor tönkremenetelével ér végét. 

A kisütéses tesztelés egy újabb lehetőség az akkumulátor állapotának felmérésére. A kisütésés tesztelés alatt az akkumulátorból egy adott idő alatt nagyobb áramot veszünk fel, mintha pl. egy önindítót működtetnénk. Ilyen műterhelést (akku tesztert) már elég sok autóvillamossági szakbolt is forgalmaz. Néhány akkumulátor gyártó feltünteti az akku házán, hogy mekkora árammal lehet az akkut tesztelni. Ez általában a fele a hidegindító áram (CCA) értékének. Ez azt jelenti, hogy egy 500A-es hidegindító áramú akkumulátort 250A-rel lehet terhelni 15 másodpercen keresztül. Kisütéses tesztelést csak teljesen feltöltött akkumulátoron végezzünk. 

A tesztelés eredménye az alábbiak szerint kell hogy alakuljon: 

- A cellánként mért savsűrűség értékek nem térhetnek el egymástól több, mint 0,05 értékkel.

- A digitális multiméterrel mért akku kapocsfeszültség értéke a fenti táblázatnak megfelelő kell legyen. A zárt AGM vagy zselés akkumulátorok gyakran magasabb, 12,8-12,9V-os értéket adnak (100% töltöttség). Ha 10,5V körüli értéket mér, akkor az cellazárlatra utal. 

- Ha a tesztelendő akkumulátor teljesen zárt karbantartásmentes tipus, akkor a savsűrűségmérés kiesik a lehetőségek közül, marad az üresjárati kapocsfeszültség-mérés vagy a kisütéses tesztelés. A legtöbb teljesen zárt akkumulátorba beépítenek egy ún. varázsszemet, amely az egyik cella savsűrűségéről ad vizuális tájékoztatást. Ez sajnos a maradék 5 cella állapotáról nem nyújt információt.