Nyitólap Regisztráció RSS Hétfő, 2024-04-15, 9:05 PM
Üdvözöllek, Vendég
Fórum tali még:
HONLAP MENÜK
Propaganda
Statisztika
Keresés
Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ha nem tudsz folyadékot
spriccelni a szélvédőkre

 
Zsolesz 307 (fényszóró mosóval szerelt)
Igen, találkoztam már ezzel a problémával, és igen lehet orvosolni. Ennek több módja is van. Első körben pattints motorháztetőt, húzd le a csövet az első fúvókáról.Tedd föl az üvegre úgy, hogy lásd a vezetőülésből a véget (vagy kérj meg valakit hogy húzza meg a kart).
 

1. Ha frankón jön a lötyi, akkor a fúvókáid vannak eldugulva. Fúvókák kipattint sűrített levegővel átfúj de nagyon, fúvóka vissza aztán próba.

 

2. Ha nem jön a lötyi, akkor három dolog lehet:

2.1. Kiment a bizti. Motortéri tábla 14-es 10 A-es bizti, ha, nem akkor:

2.2Dugulás a szivattyú és fúvóka között. Ha fényszórómosód is van akkor jobb oldali dobbetét 3 patentja le kicsit szétfeszíted és látod a szivattyút.Lehúzod az egyik csövet, belefújsz.Ha levegőzik akkor sajna szivattyúval lesz valami, ezt később írom majd. Ha nem levegőzik akkor szintén sűrített levegő de már nem olyan nagy elánnal mint a fúvókánál.Dugulás elmúlt vissza mindent és ok, ha, nem akkor:

2.3 Bedurrant a szivattyúban a váltó szerkezet. Ha téli nyári között nem mosod át tiszta vízzel, ez be is fog következni. Ennek is könnyű a szétkapása de furfangosabb kicsit. Ha eljutottál a 2.1-ben leírtakhoz és látod a szivattyút akkor a két csőcsatlakozót (fenti képen piros karikával megjelölve) le lehet pattintani. Kiveszed, szétkapod, találsz benne egy kis gumihengert, ami bele van préselve egy műanyag hengerbe. Na ez a gumi van neked bedagadva. Fogsz egy smirglit, minkét oldalt megdörzsölöd visszaszereled és próba, ha jó akkor nyertél, ha nem, akkor szivattyúcsere.

Gyorsabb, de drágább megoldás: Fogod a szivattyút belekapaszkodsz, előtte csatlakozó le aztán kihúzod, gumitömítést le új szivattyúra rá a tömítés aztán vissza az egész és próba.Menni fog hidd el.

Kiszerelés menete Huba segítségével: Ha nincsen fényszórómosód akkor ez annyiban módosul, hogy le kell szedni a kereket, leveszed a dobbetétet és úgy fogsz neki.

 Ha jobb oldali műanyag dobtakarót leszedte (kerék levétel, vagy nélküle, ki mennyire ügyes). Lehúzod a csatlakozót a motor kézzel is kijön. Mielőtt csavarhúzóval kifeszítenénk érdemes egy kicsit megmozgatni, nehogy eltörjön a tartály, ha a motor be van ragadva. Ezt célszerű elvégezni, mert nem egy olyan darabról van szó, amit állandóan kiszedünk.

 
 
 
 
 
 
 
A fényes fekete gumigyűrűvel van a tartályba rögzítve. A csöveket óvatosan húzd, mert lehet, hogy nehezen jöttek le. Volt akinek igencsak rá voltak „gyógyulva”.

 

 

 

 

Az irányválasztó leszedés: Meg kell próbálni egyenletesen feszíteni, mert mindkét csap bele van pattintva a házba és elég szorosan. Nekem előtte mosni és áztatni is kellett, mert nagyon sáros volt.

Sajnos a kép nem igazán sikerül, ha lejött az irányválasztó, akkor már majdnem a célnál vagyunk, de még ezt is szét kell pattintanunk. Ez már könnyebben ment a sok áztatásnak köszönhetően.

És itt van a probléma forrása. Ez a kis fekere henger felelős az ablakmosó folyadék irányáért. Ha be van szorulva, akkor csak egy irányba megy az a víz, bármerre is küldenénk. Ezt kell kiszedni, megtisztítani és visszatenni.

 

 

 

 

 

Íme kiszerelve és a hozzá barkácsolt célszerszám. Ezzel sikerült benyúlnom mögé és kitolnom. Ezek után alaposan megtisztítottam a hengert és a házat is, majd szájba véve fújtam-szívtam, amíg könnyegén nem mozgott. Ezek után fordított sorrendben összeszereltem.

Nyugi, csak elolvasva bonyolult, ha nekiállsz, 1 óra alatt meg is vagy vele.

 

 

Ha már szét van szedve a jobb oldali burkolat, akkor fordíts egy kis időt a tartály felső nyílására, inkább a gégecső csatlakozására.

Ez szintén olyan gyűrűvel rögzül a tartály fenti szájához, mint a motor. Nekem valamiért ki volt belőle csúszva, így amikor az ablakmosó szintje, feltöltéskor elérte a tartály tetejét, ömleni kezdett a folyadék.

FONTOS: Téli és nyári szélvédőmosó folyadék cseréje előtt érdemes desztillált vízzel átmosni a rendszert a dugulások megelőzése érdekében.