Nyitólap Regisztráció RSS Csütörtök, 2024-07-18, 6:57 AM
Üdvözöllek, Vendég
Fórum tali még:
HONLAP MENÜK
Propaganda
Statisztika
Keresés
Naptár
«  Július 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Váltóban olajcsere
1,6 16V


Olaj típus:Total Transmisson BV 75W80

Ár: 1.800,- / liter
Szükséges mennyiség: 1,8 liter
Időráfordítás: 3,5 óra (nagyban függ a beöntő cső átmérőjétől)
Szerszám:
- Nyomaték kulcs,
- 21 racsnis kulcs, vagy villáskulcs (leengedőcsavarhoz)
- 17 vagy 19 racsnis kulcs, vagy villáskulcs (feltöltő csavarhoz)
- 1 db réz (leeresztő) és 1 db alumínium (feltöltő) alátét. Sajna elfelejtettem megmérni őket.
- Tölcsér a gumicsőhöz
- Minimum 1m-es cső, normál slag vastag.
- Rongy az olaj felitatására

Váltó:

Ez nem annyira pontos rajz, de a lényeg, hogy ezt a képet úgy látjuk, ha a bal oldali tükör vonalában állunk és leguggolva a röntgen szemünket vesszük elő és átnézzünk a karosszérián.A bal oldali (20Nm) csavarnyílás a beöntő lyuk. A jobb oldali a leengedő lenne, viszont az 1,6 benzinesben nem ott van, hanem alul (nyíl mutatja). A pirossal beszínezett csavart kezdtem először kiszedni, de segítő társam d.jocov a helyes útra terelt.

Leengedés:Az alsó csavart kitekered, előkészítesz egy 2 l-es edényt, mivel 1,8l van még a váltóban. Az összes olaj kicsurgása hosszadalmas. Miközben csöpög az olajad, keress egy új alátétet. Ha már készültél, akkor igyál meg egy sört, vagy lakjál be jól.

Kicsöpögött teljesen az olaj, akkor a körülötte lévő területet ahol az alátét felfekszik megtakarítod, és mehet is bele az alátéttel együtt a csavar, melyet 30Nm nyomatékkal meghúzol.

Feltöltés:
Azt tudni kell, hogy igen sűrű olajról van szó 75w80, amely hidegben nem csak sűrűbbnek tűnik, de az is, melyet az idő múlásával érzékelsz is majd.

Felülről leengeded a csövet a motor alkatrészei között, melynek végét berakod a beöntő nyílásba - ami egyben a nívó szint is -  ütközésig, majd 5 mm-t visszahúzol. A cső másik végére jól lezártan egy tölcsért raksz, melyet aránylag fixen elhelyezel a motortérben, vagy felgatod a motorháztetőre (nem lesz elég ebben az esetben az 1m-es cső).
A feltöltési folyamat meggyorsítása céljából kaptam némi infót. Így utólag kicsit vicces, de neked jól jön majd.
Van egy szuszogó nyílás a váltó tetején, melynek a fedelét kell lepattintani (10) és kb. 10 perc lenne a 1,8 l beöntése, természetesen oldalról és nem felülről.


Lefényképeztem az enyémet. A egészet a légszűrő csöve (bal) és az akkutartó (jobb) takarja.


Közelebbről

Az egyik 1l-es flakon tartalmát elkezdtem beleönteni a tölcsérbe, majd mikor az kiürült, átöntöttem bele a másik 1l-es flakonból 3 dl olajat így biztos, hogy csak 1,7 l-t töltök bele, a többit meg apránként, hogy még véletlenül se töltsem túl. Addig kell önteni az olajat, míg ha kihúzod a csövet, a beöntő nyíláson nem kezd el kifelé folyni az olaj a váltóból. Végül megtakarítod a nyílás környékét. Majd a betekered csavart, és 20 Nm-rel meghúzod.

Megjegyzés:
Ha nem találsz szuszogó nyílást, vagy egyáltalán nincs is, akkor a tolatólámpa kapcsolót kell kicsavarni infó:betg


Az olaj környezetre ártalmas, így csak gyűjtőhelyen lehet leadni!