Nyitólap Regisztráció RSS Hétfő, 2024-04-15, 8:22 PM
Üdvözöllek, Vendég
Fórum tali még:
HONLAP MENÜK
Propaganda
Statisztika
Keresés
Naptár
«  Április 2024  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Szabályos,ha elől nincs fólia
Megcsinálják, de műszakira ne vidd.
Francia zászló felrakasztása

Az autófóliázás szabályai

Bízzuk szakemberre a fóliázást, mint pld  a Budapesti EuroFólia, illetve a autofóliazas.co.hu, vagy foliadealer.hu

Bízzuk szakemberre a fóliázást; a műbizonylat a közúti ellenőrzések és a vizsgáztatások alkalmával igazolja a fólia szakszerű kivitelezését 

A fólia felszerelését és megjelölését követően a kivitelező a rendelet alapján fóliázható üvegfelületekről műbizonylatot állít ki, és ezt átadja a gépjármű tulajdonosának. A műbizonylat a közúti ellenőrzések és a vizsgáztatások alkalmával igazolja a fólia szakszerű kivitelezését és „H” minősítését. Amennyiben a fóliával ellátott gépjármű tulajdonosa nem rendelkezik ilyen műbizonylattal, akkor a gépjármű műszaki vizsgán visszahívható valamint közúti ellenőrzés során bírságolható.


Összegezve:

1. A "B" oszlop mögötti üvegek (hátsó oldalsó, hátsó szélvédő) csak érvényes "H" minősítő jellel rendelkező anyaggal fóliázhatók, a fényáteresztéstől függetlenül.

2. A vezető üléssor melletti üvegek is fóliázhatók olyan anyaggal, mely rendelkezik érvényes "H" minősítő jellel, de összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 70 %-nál (AU 75, SCL).

3. Az első szélvédő esetében, kivéve a lehajtott napellenzők által takart felület (ahova sötétítő csík szerelhető), is fóliázható, érvényes "H"  jellel rendelkező anyaggal, ha összegzett fényáteresztő képessége nagyobb, vagy egyenlő 75 %-nál (SCL).

 

Milyen fóliát szabad használni?

2010.01.31. 12:04 | todi_1979 | Szólj hozzá!

Magyarországon az EGB 43. előírásának és a 2005/84-es kormányrendelet értelmében autófólia a következő korlátozásokkal helyezhető el a gépjárművek üvegfelületein:

  • Hátsó szélvédő és két hátsó oldalsó üveg: tetszőleges sötétségű, ám AF - engedéllyel (figyelem 2008 - tól nem H - engedélyt ad ki a hatóság) rendelkező autófólia telepíthető.
  • Első oldalsó ablakok: min. 70% látható fényáteresztéssel és AF engedéllyel rendelkező autófólia telepíthető. A műszaki vizsga alkalmával az üveggel együtt kell megfelelnie a 70%-os kritériumnak.
  • Első szélvédő: min. 75% látható fényáteresztéssel és AF engedéllyel rendelkező autófólia telepíthető. A műszaki vizsga alkalmával az üveggel együtt kell megfelelnie a 75%-os kritériumnak. A szélvédőre a napellenző vonaláig fényvédő csík tetszőleges sötétségben telepíthető.

 

Mivel az első oldalüvegek gyárilag színezve vannak (kék, vagy zöld), ezért már egy kicsit is sötét fólia átlépi a 70%-os határértéket. Vagyis minden olyan autó, aminek az első oldalsó üvege fóliázva van, nagy valószínűséggel nem engedélyezett. 

 

A biztonsági fóliát gyakran alkalmazzák. Ha betörik az ilyen fóliával ellátott üveget, az ugyanúgy széttörik mint a hagyományos üveg, csak a fólia teljesen egybentartja a lapot. Ennek keretes ablaküvegeknél van előnye, hiszen az egyben maradt lapot a tolvaj nem tudja kinyomni, az üveg a helyén marad. A ragasztott üvegekre pont ezért nem szoktak biztonsági fóliát rakni, nincs értelme. (ragasztott üveg: általában az első és hátsó szélvédő ilyen, nem keretben van, hanem a kasztnira ragasztják rá a gyárban, a körben található fekete raszteres csík ragasztós aljával).

 

A fóliázott autóból a kilátás egyáltalán nem zavaró, kicsit sötétebb a külső környezet mint normál esetben, de ez néha még jól is jöhet. A belátásvédelem 50%-os fényáteresztéstől látványosabb, a 35% és a 20%-os fényáteresztő képességű már kezd sötétedni, de csak a 10% és az 5%-os nyújt megfelelő védelmet a szomszéd autóból bámulók ellen.

Ez egyszerűbben:

1. Az első szélvédőre, a napellenzőkkel takart felületre, bármilyen sötétségű fóliacsík telepíthető. A szélvédő egyéb felületein a fólia és az üveg együttes fényáteresztése nem csökkenhet 70% alá.

2. A vezető látóterében lévő oldalablakra olyan esetben szerelhető engedélyes fólia, ha a fólia és az üveg együttes fényáteresztése nem csökken 70% alá.

3. A hátsó szélvédőre, valamint nem a vezető látóterében lévő oldalablakokra bármilyen sötétségű fólia felszerelhető.

Az előírás szerint a fólia és az üveg közé, eltávolíthatatlan módon kell a „H” vagy „AF” jelölést elhelyezni. A fóliázásról a kivitelezés után a fólia forgalmazó rendszerétől függően papír alapú vagy plasztikkártyás műbizonylatot kell kiállítani, mely igazolja a fólia szakszerű felszerelését és a fólia engedélyének meglétét egy rendőri ellenőrzés vagy a vizsgáztatás során. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor az autófólia felszerelése szabályos!

Műbizonylat

Kell, hogy legyen, de nem vagy köteles magadnál hordani. Állítólag :)