Nyitólap Regisztráció RSS Szombat, 2024-06-15, 5:42 PM
Üdvözöllek, Vendég
Fórum tali még:
HONLAP MENÜK
Propaganda
Statisztika
Keresés
Naptár
«  Június 2024  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Nappali fény, DRL
Martinka DRL megoldása (hamarosan a fájlkatalogusban)


100 m-ről                                         15 m-ről
Ádibébi DRL megoldása (fájlkatalugusban)

Zolysys megoldása + extra az index, már Őrminek is
Pár kép ki hova rakta fel

Kisebb csapatunk megint alkotott, így a sok agyalás után kitaláltuk, hogy a tolató lámpa minimális fényét pótolva hátulra is célszerű DRL-t, vagy LED-et rakni.
Pár ötlet és a magvalósulás:


A nappali menetjelző lámpára vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

55/A. § (1) A gépkocsit fel szabad szerelni két, menetirányban fényt kibocsátó nappali menetjelző lámpával.

(2) A nappali menetjelző lámpa csak színtelen (fehér) fényt bocsáthat ki.

A nappali menetjelző lámpára vonatkozó további műszaki feltételek

55/B. § (1) A gépkocsira csak jóváhagyási jellel ellátott nappali menetjelző lámpát szabad felszerelni.

(2) A nappali menetjelző lámpákat a gépkocsin a következőképpen kell elhelyezni:

a) az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb és attól 1,50 méternél távolabb nem lehet;

b) az átvilágított felület külső széle a gépkocsi legszélső pontjától 0,40 méternél távolabb, a különböző oldalon lévő lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belső szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkenthető.

(3) A nappali menetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa automatikusan bekapcsolódjon, ha a motorindító kapcsoló a motor indítására kész állapotában van, de - kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet - automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják.

Kiegészítés:

"Ez az ellentmondás a nappali menetjelző lámpák utólagos felszerelésekor az elektromos kapcsolást tekintve bizonytalanságot okozott. Ennek eredményeként kétféle bekötést is alkalmaztak (helyzetjelző lámpákkal együtt, helyzetjelző lámpák nélkül).
Az ellentmondás feloldása okán a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet módosításáról szóló 26/2010. (XII. 22.) NFM rendelet 5.§-a az alábbiakat rendeli.
5. § Az MR. 55/B. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) A nappali menetjelző lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a lámpa automatikusan bekapcsolódjon, ha a motorindító kapcsoló a motor indítására kész állapotában van, de – kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet – automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják.”
A módosítás megszüntette a 48.R. és az MR. előírásai között az elektromos kapcsolás tekintetében fennállt különbözőséget.
Tehát „a helyzetjelző lámpákkal együtt legyenek bekapcsolhatók” kitétel törlése egyértelműen azt jelenti, hogy a nappali menetjelző lámpák bekapcsolásával egyidejűleg a helyzetjelző, méretjelző, valamint a rendszám megvilágító lámpák nem világítanak.
Megjegyzendő, hogy a fényszórók meghatározás az útmegvilágító fényszórók bármelyikére vonatkozik, azaz tompított fényszóróra, vagy távolsági fényszóróra, vagy akár a ködfényszóróra. A meghatározott kivétel esete, pedig nem más, mint a távolsági fényszóró un. „fény kűrt” üzemmódja."
Tibcsi37

Bővebben itt és itt olvashatsz róla

Milyenek is vannak? Nem kell itt mag venned, csak egy lehetőség. Ez nem a reklám helye. !!!

Ebay-en és lehet találni olcsóbbat,de az nyilván nem ilyen minőség.

Mindegy, hogy milyet veszel, csak az "E" jelzésnek is benne kell lennie.

Bárki nem fogja keresni az E betűt, de a tahóság sajna igen. Ha nem találja, leveteti, vagy feljelent. Nagyon nem kell keresni, mert az elején jól láthatóan rajta kell lennie.  Javasolt, hogy nyomtasd ki az adott paragrafust és az autóban tartsad. Ha beleköt, akkor meg lehet mutatni neki.

Hogy csillagászati összeg-e a kb. 8000Ft-tól induló ár!? Hát nem tudom. Ezt ki-ki döntse el magának.

Bekötési videó

Klikk a képre (nem magyar nyelven van, de a videót nézve meg tudod csinálni)